Liverpool overtreft Chelsea om verschillen in normen te laten zien

Liverpool overtreft Chelsea, Engeland – Het had Mauricio Pochettino vergeven kunnen worden dat hij een treurige glimlach vertoonde toen Darwin Núñez voor de vierde keer tegen het houtwerk sloeg tijdens de 4-1 overwinning van Liverpool op Chelsea op Anfield. Dat soort frustrerende ontoereikendheid is tenslotte meestal een kenmerk van zijn ondermaats presterende Chelsea-spelers.

Pochettino had nog steeds genoeg excuses om zijn hoofd te schudden tegen zijn team, of het nu de verdedigende fouten van Thiago Silva, Ben Chilwell of Benoit Badiashile waren, de eigenzinnige afwerking van Mykhailo Mudryk, of het onvermogen van Christopher Nkunku om aan de kant te blijven. Chelsea had zelfs goede redenen om de competentie van scheidsrechter Paul Tierney en zijn VAR-officials in twijfel te trekken, nadat er geen strafschoppen waren toegekend na overtredingen van Virgil van Dijk op Conor Gallagher en Nkunku.

Maar ook al werd Núñez de eerste speler sinds records vier keer tegen de paal of de lat begonnen te slaan in een Premier League-wedstrijd – de Uruguayaanse aanvaller raakte de paal met een strafschop in de eerste helft – Chelsea werd nog steeds weggeblazen door een ongebreideld team van Liverpool. dat een voorsprong van vijf punten behield op kampioen Manchester City aan de top van de tafel.

Dat is vaak het verschil tussen teams aan de top en teams die mijlenver achter het tempo liggen. De topteams overwinnen tegenslagen en vinden een manier om te winnen, zoals Liverpool nadrukkelijk deed, maar teams als Chelsea, dat twintig punten achter Liverpool staat op de tiende plaats, brokkelen af ​​zodra de zaken tegen hen beginnen te werken. Deze twee ploegen ontmoeten elkaar op 25 februari opnieuw in de Carabao Cup-finale op Wembley, maar Chelsea heeft weinig bewijs geleverd dat ze Liverpool-manager Jurgen Klopp volgende maand de eerste trofee in een mogelijke quadruple zullen ontzeggen voordat hij zijn functie neerlegt. het einde van het seizoen.

Het probleem van Chelsea, en dus dat van Pochettino, is dat ze te veel jonge, onervaren en naïeve spelers in het team hebben om enige echte hoop op succes op de korte en middellange termijn te koesteren. Liverpool heeft er zo één in Núñez, de 24-jarige club die een record van £85 miljoen van Benfica heeft gekocht, maar Klopp heeft het voordeel dat hij hem kan omringen met spelers die daar zijn geweest en het hebben gedaan. Als Núñez een fout maakt, zijn er genoeg anderen in het team die een stapje verder kunnen gaan en de nadelen van het missen van zoveel kansen kunnen minimaliseren.

Robbie Fowler, Liverpool’s topscorer aller tijden in de Premier League met 163 doelpunten, vatte het raadsel van Núñez tijdens de wedstrijd samen in zijn rol als TNT Sports-expert.

“Er komt een punt waarop je niet meer als een rauwe speler kunt worden aangemerkt”, zei Fowler. “Ik denk dat Núñez doelpunten zal maken en een handjevol zal zijn, maar ik denk dat er een punt komt waarop hij klinischer zal moeten zijn.”

Terwijl Klopp kan vertrouwen op Diogo Jota en Luis Díaz om de doelpunten te maken in afwezigheid van de geblesseerde Mohamed Salah – beiden scoorden in deze wedstrijd – kan Liverpool de tekortkomingen van Núñez weerstaan.

Maar Pochettino heeft die luxe niet. Op 39-jarige leeftijd beschikt Silva over een enorme ervaring, maar de voormalige verdediger van Paris Saint-Germain heeft niet langer de benen om het werk te doen dat hij moet doen in het hart van de Chelsea-verdediging. Wat Raheem Sterling betreft: de 29-jarige heeft een schitterend verleden, maar hij mist de leiderschapskwaliteiten die verwacht worden van een speler met zoveel ervaring.

Naast deze twee heeft Pochettino echter simpelweg spelers die nog steeds proberen hun potentieel waar te maken, waaronder de 26-jarige Nkunku. De club heeft sinds de overname van Todd Boehly-Clearlake Capital in mei 2022 bijna £1 miljard geïnvesteerd in nieuwe spelers, maar Pochettino – Chelsea’s vierde vaste manager in die periode – ziet alleen maar spelers die behoefte hebben aan wijze oude koppen om zich heen. Toen Klopp de afgelopen twaalf maanden spelers als Cody Gakpo, Dominik Szoboszlai en Alexis Mac Allister aan zijn selectie toevoegde, werden ze onmiddellijk omringd door trofeewinnende kennis en ervaring, en ze hebben het allemaal goed gedaan op Anfield.

Bij Chelsea hebben zoveel veelbelovende jonge spelers hun carrière zien stagneren omdat ze niet hebben geprofiteerd van de ervaring om hen heen. Er schuilt duidelijk een opwindende speler in Mudryk, maar zullen we die ooit zien bij Chelsea? Dezelfde vraag geldt voor Enzo Fernández en Moisés Caicedo. Helaas, nu de drie spelers samen meer dan £300 miljoen kosten, wordt hun strijd verergerd door de hoge transfersommen. Pochettino deed weinig om zijn frustratie na de wedstrijd te verbergen.

“Het is zo duidelijk dat ze veel beter waren dan wij”, zei hij. “Elk duel verloren we. Elke keer dat we de bal na een of twee aanrakingen terugvonden, verloren we hem.

“We waren niet goed genoeg. We moeten leren in dit soort wedstrijden, tegen een team dat top is en altijd uitdaagt voor prijzen. We weten dat we onszelf moeten pushen. We moeten meer vertrouwen in onszelf hebben.”

Terwijl Chelsea blijft afdrijven, marcheert Liverpool verder en een overwinning op Arsenal zondag zal de titelrace terugbrengen tot een tweezijdig gevecht met City.

“Het verhaal van de wedstrijd is het verhaal van de wedstrijd, maar het had anders kunnen zijn als we niet zo begonnen waren”, zei Klopp na zijn 200e Premier League-overwinning als manager van Liverpool. “Ik ben super blij met de prestatie.

“Maar de volgende wedstrijd komt over vier dagen, wat ik niet voor mogelijk hield, maar de volgende is enorm. Arsenal.”

“Laten we herstellen en opnieuw gaan.”

Leave a comment